Кубинський дух у пляшці (ром).

Опубликовано:

2011-10-29

Ром -це невід’ємна частина кубинської культури. Про нього співається в найкрасивіших кубинських піснях,його п’ють на вечірках і святах, він використовується в ритуалах сантерії. Ром виробляється із самого солодкого й добірного цукрового очерету,вирощуваного на кубинських плантаціях, шляхетного ґрунту й відповідному  кліматі.

Цукровий очерет на Кубу привіз в XVI в. з Канарських островів Христофор Колумб. В XVII столітті сироп із цукрового очерету стали використовувати для виробництва перших видів рому, які були міцними й терпкими . Вже незабаром кубинський ром став таким же популярним напоєм, як французький коньяк або іспанський бренді.
Ром – це міцний і дуже своєрідний напій,має пекучий смак і добре виражений аромат. Колір жовтий із золотавим відтінком. Кубинці Роблять його з меласси (чорної або світлої патоки), одержуваної  із цукрового очерету. Мелассу розбавляють водою, потім сбражувають спеціальною расою дріжджів, після чого бражку переганяють і одержують ромовий спирт. Спирт розбавляють до 50-55%, наливають у дубові бочки й витримують не менш 5 років при температурі 18-22°З. У цей час у ромі відбуваються складні біохімічні процеси. У них беруть участь не тільки побічні продукти шумування очеретяної меласси й ароматичні речовини спирту, але також дубильні й барвника дуба, з якого зроблена бочка, і обов’язково кисень повітря. Після перегонки ром завжди буває безбарвним. Білий ром залишається безбарвним навіть після витримування в бочках зі світлого ясена. Процес визрівання триває в контейнерах з нержавіючої сталі. Темний ром витримують більш тривалий час у бочках з темного дерева, де напій здобуває жовтий або коричневий колір. Часто колір надається в результаті додавання коричневого цукрового сиропу. Білий ром не тільки слабкіше коричневого, але також має більше м’який смак. Він прекрасно сполучається по смаку з безліччю компонентів, що входять до складу змішаних напоїв: фруктовими соками, лікерами й газованими напоями, що не заглушають його смаку. Однак тонкий аромат цього рому швидко вивітрювається, тому його не слід застосовувати для готування напоїв, що подаються в гарячому виді, таких як пунш або грог. Для цього використовують темний ром.
Ром, як один із кращих міцних алкогольних напоїв, заслуговує того, щоб його вживали в чистому виді. Однак практика споживання багатьох алкогольних напоїв в XX столітті поступово розширювалася й ускладнювалася. Сьогодні ром став гарною основою для коктейлів,багато хто з яких стали класикою не тільки на Кубі.
Кубинський Ром можна розділити на 4-и основні категорії:білий, золотий, темний і витриманий.
Білий ром позначається на етикетці словами white/light/ silver/blanca/blanc. У цю категорію входять прозорі, звичайно легкі роми. Деякі бренди, наприклад лідер світових продажів Bacardi, витримуються до 18 місяців (колір, що при витримці одержує ром, освітлюється при фільтрації), але білша частина білого рому надходить у продаж невитриманою.
Золотий ром позначають на етикетці словами golden/oro/amber/paille. Під Золотим ромом мають на увазі витриманий протягом року-двох, нефільтрований (для збереження золотавого відтінку) ром.
Темний ром має позначення на етикетці dark/black/negro. Категорія включає густі, повнотілі, ароматичні роми, зроблені на Кубі методом подвійної перегонки й витримані в сильно обвуглених дубових бочках протягом 3 років і більше.
Витриманий ром позначається словами premium aged/anejo/rhum vieux. Під цими визначеннями може ховатися напій зі строком витримки в дубовій бочці 5 років і вище, але, як правило, рідко більше 12. Роми даної категорії найчастіше роблять у традиційних перегінних кубах. Витриманий ром на Кубі п’ють у чистому виді або з льодом. Звичайно він відрізняється більше високою якістю чим молодий ром.
Сама знаменита марка рому «Bacardi»,він відноситься до типу легких ромів. Сімейство Бакарли панувало у виробництві рому на Кубі майже сто років. Так само відомий в усьому світі Havana Club , його історія починається з 1878 р. Назва рому була обрана для того, щоб символічно об’єднати два мири: традиційних кубинських корінь і неповторність Гавани, а також нічне життя, що асоціюється з інтернаціональним словом «клуб». На етикетці Havana Club незмінно є присутньою фігура юної Гиральдії ,дівчини ,чий наречений сплив за моря в пошуках джерела вічної молодості, але так і не повернувся, стала символом Гавани.Для того щоб познайомитися із процесом виробництва рому на Кубі, відправляйтеся на винокурню «Havana Club».
Але самий незвичайні ром, якого немає більше ніде у світі – це Guayabita del Pinar, що виготовляється в провінції Куби Pinar del Rio. Цей ром буває двох видів – солодкий і сухий. Причому сухий має традиційну ромову міцність – близько 40 градусів, а от солодкий – усього 30, тому він надзвичайно смачний у чистому виді. А особливий неповторний смак цьому рому надають засушені гуаяви, на яких він і настоюється і які перебувають на дні кожної пляшки.