Національна кухня Італії

Опубликовано:

2016-04-06

Італійська кухня вже давно користується великою популярністю у жителів різних країн завдяки численним піцеріям і тратториям, розташованим в різних містах світу. Її сміливо можна назвати однією з основних італійських “пам’яток”, вражаючих туристів нарівні з Колізеєм і каналами Венеції. Аромати розмарину і базиліка, смак Моцарели і Пармезану, не залишать байдужими ні гурманів, ні любителів здорової їжі . Справа в тому, що в основі національної кухні Італії лежить тісто, велика кількість овочів, сиру, зелені і оливкового масла, що робить приготовані блюда не тільки смачними, але і корисними.

Паста


“Візитною карткою” гастрономічної Італії є паста у всьому своєму різноманітті. Паста – це всі вироби з макаронів з різними начинками, для яких використовуються маса продуктів в різних поєднаннях. Паста буває як класичного кольору, так і фарбовані в абсолютно незвичайні забарвлення. Для фарбування пасти використовуються натуральні барвники: помаранчевий – сік моркви, зелений – сік шпинату, бордовий – сік буряка і т. д. Крім того, пасти розрізняються по довжині. Так, довгі макаронні вироби називаються «спагетті», середні «маккероні», тонкі «вермічеллі», короткі «букатіні», найтонші «каппелліні». Справжня італійська паста виготовляється виключно з твердих сортів пшениці, що робить її легкозасвоюваній і не зашлаковывающей організм. Варити пасту прийнято до стану “аль денте” (у перекладі – “на зубок”). В якості наповнювача використовуються овочі, морепродукти, м’ясо, шинка та інші продукти. Готову пасту зазвичай посипають тертим сиром. Їдять ж пасту в якості першої страви, так само на вечерю багато їдять суп “мінестроне” з різними видами макаронних виробів.Деякі ресторани Італії, де можна скуштувати смачну пасту:Риму: “Matricianella” (Via del leone, 4 – 00186), “Da Sergio” (Address: Vicolo delle Grotte 27, Campo de’ Fiori), “-Omo” (Via Vicenza, 18, 00185)Флоренції: “La Grotta di Leo” (Via della Scala, 43-red, 50123), “Vini e Vecchi Sapori” (Via dei Magazzini 3r), “Trattoria il Contadino” (Via Palazzuolo 69-71r)

Піца


Незважаючи на те, що піца не є основним блюдом в італійській кухні, її популярність дуже велика. Усього ж нараховується більш десяти традиційних видів піц, відомих у всьому світі. Наприклад, класична “Маргарита” має три кольори національного прапора Італії: зелений – базилік, червоний – томати, білий – сир Моцарелла. Всередині закритої піци «Кальцоне» краще зберігаються всі аромати, а піца «Чотири пори року» складається з чотирьох секторів з різними інгредієнтами. А ось піца “Діабло” підходить не всім – в ній дуже багато пекучого перцю. Краще пробувати піцу в піцерії, де її готують прямо перед відвідувачами у великій печі. Однак і у звичайних ресторанах можна покуштувати непогану піцу. Традиційно кращою вважається неаполітанська піца.
Найкращі ресторани – піцерії:
Неаполя: “Da Michele” (Via Cesare Sersale, 1/3 80139), “Pizzeria da Sorbillo” (via Tribunali 32), “Pizzeria Mattozzi” (Via Filangieri 16)Риму: “Sforno” (Via Statilio Ottato 110-116), “Antico Forno Roscioli” (Via dei Chiavari 21), “Life Pizzeria Bio” (Via Cassia 701)Венеції: “Ristorante Corte Dell Orso” (San Marko 5495), “Da Mamo” (San Marco, 5251), “Pizzeria Передній Anfora” (Lista dei Bari, 30174)

Страви з м’яса


Італійці в якості гарячого страви готують рибу або м’ясо з салатом або овочевим гарніром. В якості салатів використовуються свіжі овочі, які вже в тарілці приправляються оливковою олією, сіллю і часто, бальзамічним оцтом. В якості м’яса використовується телятина і яловичина. Свиней в Італії практично не розводять, тому свинина вживається вкрай рідко. А ось риба і морепродукти в італійської національної кухні займають почесне місце. Завдяки цьому, кухня Італії вважається однією з найбільш корисних. У деяких містах існують фірмові страви з м’яса. Наприклад, перебуваючи в Мілані, варто спробувати “відбивну по-міланськи”. У Флоренції теж існують “свою” страву – “фьорентина” (яловичина, запечена з травами). В Римі – “шніцель роман”. Замовляти м’ясні або рибні страви бажано з перекладачем або словником, оскільки нічого не варто заплутатися в назвах – Abbacchio alla romana, Agnello al ginepro, Bollito freddo, Cacciatora, Cervella, Fegatini di pollo, Frattaglie, Murseddu, Spezzatino, Rognone trifolato та інші.Деякі ресторани Італії, славляться своїми стравами з м’яса:Мілана: “OSTERIA Porca Vacca” (Piazzale Lavater angolo Via F. De Filippi 20129), “Taverna Calabiana” (Via Calabiana 3 20139), “Joe Cipolla” (Via Віджевано, 33)Флоренції: “da Tito” (Via San Gallo 112 r), “La Spada” (Via della Spada, 62r), “Trattoria Le Mossacce” (Via del Proconsolo, 55, 50122)

Сири


Сири традиційної італійської кухні відіграють важливу роль, оскільки їх використовують в різних видах – в чистому вигляді в якості закуски, додають у салати, посипають гарячі страви, застосовують в кондитерській галузі. Найвідомішими сирами є – пармезан, горгонцола і моццарелла. Крім того, практично кожен регіон в Італії може похвалитися власним виглядом сиру. Відповідно, вирушаючи відпочивати на той чи інший курорт, можна покуштувати сир, що виготовляється тільки тут. Класичні ж сорти сирів краще пробувати на їх “батьківщині”. Так, кращий горгонцола продається в районі Мілана, де його виготовляють з молока пасуться на чистих луках корів і культивують в ньому цвіль. Трохи південніше Риму виробляють справжню моцарелу з молока буйволиць. Популярний сир пармезан, найчастіше використовується для посипання лазаньї, пасти та інших страв, а виробляють околицях Парми (назва сир отримав від цієї галузі Італії). На Сицилії, Сардинії і в регіоні Лаціо виробляється сир з овечого молока – пекоріно. Невеликий шматочок сиру, привезеного з Італії, стане відмінним сувеніром для справжнього гурмана.

Десерти


Італійці не тільки гурмани, але ще й ласуни, тому їх десерти припали до смаку багатьом любителям солодкого по всьому світу. Найпопулярніші десерти Італії – Тіраміссу, Панна Кота і Сабайон. Причому, десерти виготовляються тільки з натуральних свіжих і високоякісних продуктів. Тіраміссу перекладається з італійської як «піднімай мене вгору», незважаючи на таку гарну назву, десерт досить калорійний. Із-за вмісту в ньому шоколаду і кави, у з’їла хоча б шматочок, обов’язково підніметься настрій. Панна Кота, в перекладі з італійського означає «варені вершки», оскільки в основі десерту лежать свіжі вершки високої жирності, цукор і молоко. А ось Сабайон, виготовлений з яєчного крему і вина, є більш легким десертом, його використовують для приготування тортів і тістечок. Крім перерахованих десертів, варто спробувати різні сорти італійського шоколаду і повітряного печива. Кафе і ресторани Італії, де можна скуштувати традиційні десерти:Риму: “Babette” (Via Margutta 1 – 00187), “Da baffetto” (Piazza del Teatro di Pompeo, 18)Венеції: “Orange” (Campo Santa Margherita, 3054 Dorsoduro), «Taverna del Campiello Remer» (Campiello del Remer, 5701 Cannaregio),

Морозиво

Італійське морозиво не випадково вважається кращим у світі, адже мало того, що воно виготовлене з натуральних і свіжих продуктів, так це ціле море смаків і кольорів. Скуштувати справжнього морозива можна тільки в самій Італії, коли неперевершений смак ласощів поєднується з запахом моря, сонцем, ароматами лимонів і кипарисів. Крім класичних смаків (полуниця, шоколад, банан, ківі, м’ята та інші), існують і класичні італійські – з лісовими горіхами, тіраміссу, з сиру маскарпоне з додаванням шоколадної пасти Нутелла. Майже у всіх містах Італії є кафе-морозиво «Gelateria», де за бажанням клієнта ласощі вручну розфасовують у вафельні стаканчики різної величини і поливають сиропом. Втім, морозиво можуть і покласти в паперовий стаканчик. Ціни на морозиво від 1,5 до 5 євро (в залежності від розміру стаканчика). Однак відмінне морозиво можна скуштувати і в спеціалізованих кафе та ресторанах, але тут морозиво обійдеться дорожче – 7-8 євро.Кілька кафе-морозиво Італії, пропонують відмінне морозиво:Риму: мережа ресторанів “San Crispino” (via Acaia 57, via Della Panetteria 42, Piazza Della Maddalena 3, Аеропорт Фьюмічіно); “Giolitti” (via Uffici del Vicario, 90)Флоренції: “Grom” (Via del Campanile angolo via delle Oche – 50012), “Gelateria dei Neri” (via dei Neri 26r)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Получать новые комментарии по электронной почте. Вы можете подписаться без комментирования.