Особливості чеської кухні

Світову популярність чеська кухня придбала за рахунок своєї оригінальності і різноманітності. Рецепти багатьох популярних в Європі видів пирогів і печива, взяті з традиційної чеської кухні. Основа чеської кухні лежить в її слов’янських коріннях, однак вона ще більш жирна, солодка, солона і звичайно, більш смачна.

До того ж, в кафе і ресторанах Чехії найчастіше подаються дуже великі порції, тому не варто відразу замовляти перше, друге і десерт – цілком можливо, що насититися вдасться завдяки одній страві, наприклад другої. Тим не менш, охочим схуднути або тим хто стежить за фігурою, захоплюватися чеськими стравами не бажано, оскільки вони дуже калорійні, а з’їсти мало досить важко – настільки вони смачні.

Супи


Опинившись в Чехії, ви будете здивовані відсутністю тут звичних для нас, рідких перших страв. Більшість традиційних чеських супів, наприклад “polevka”, по консистенції нагадують рідку манну кашу, в якій можна виловити м’ясні фрикадельки, тельбухи, шматочки картоплі та інші інгредієнти перших страв. І якщо в наших супах ложка може стояти тільки з-за великої кількості овочів і м’яса, то в Чехії це відбувається завдяки додаванню в суп борошна, манки і протертих овочів.

У деяких ресторанах можна зустріти і “borsc”, який дійсно дуже схожий на борщ, але подають його зі збитими вершками, а не зі звичною нам сметаною. Втім, скуштувати суп можна не тільки з простої тарілки, а замовити чеський “суп у хлібі”. Сам суп в цьому випадку може бути практично будь-який (суп-гуляш, грибний і т. д.), але він подається налитим в круглу хлібину.

Дуже смачні супи подають в «Старороміській ресторації», розташованій на однойменній площі.

Страви з м’яса

Самою туристичною стравою в Чехії є “свиняче коліно”, що представляє із себе запечену свинячу рульку. Завдяки тривалому часу приготування, м’ясо виходить дуже м’яким і ароматним. Подається “вепрево колінце” (одна з назв цієї страви) на великому блюді з гірчицею, хріном і невеликим набором свіжих овочів. Покуштувати цю страву можна в празькому ресторані “Malostransk? pivnice” (Ciheln? 3, Praha 1), “Grill u Seminaristy” (U Luzickeho seminare,13, Praha 1).

Заслуговує уваги і смажена свинина з капустою і галушками, яка вважається однією з найпопулярніших страв чеської кухні. Для цієї страви капусту готують кількома способами. За першим способом використовують квашену капусту, тушкують її разом зі свининою. В іншому ж випадку, вибирають більш солодку свіжу капусту, іноді додаючи в неї цукор.

Страви з яловичини теж не менш смачні. Наприклад, улюблене жителями Чехії і туристами, “svickova” – філе яловичини в маринаді. М’ясо в цій страві полито соусом з моркви, селери, кореня петрушки і вершків, прикрашається ягідкою брусниці і скибочкою лимона. Гурманів також порадують смачні і чеські гуляші, хоча вони і відрізняються від угорських, але не менш соковиті і ароматні.

М’ясні страви добре спробувати в празькому ресторані «U Fleku» (K?emencova 11, Praha 1), “У Швейка” (?jezd 22/118 00 / Прага 1), «Bar??nick? rychta» (Tr?i?t? 23/555, Praha 1).

Кнедлики


Легендарні чеські кнедлики за великим рахунком лише великі галушки, порізані часточками або варене тісто. Виготовляють кнедлики зазвичай із вареної картоплі або дріжджового тіста. Більш цікавий вигляд кнедликів – солодкі з начинкою з фруктів. Багато наших туристів слово “кнедлик” вперше почули завдяки книзі “Пригоди бравого солдата Швейка”. Прочитавши про його гастрономічні фантазії, це блюдо здається чимось незвичайним і шалено смачним. А страва “кнедлики з капустою” представляється чимось на зразок наших пиріжків, не допускаючи думки, що це дві різні страви.

Однак, опинившись у Чехії, майже всіх чекає сильне розчарування, так як описане в книзі “чудо” насправді всього лише гарнір. При цьому за смаком дріжджові кнедлики дуже нагадують білий хліб без скоринки, а картопляні схожі на зрази. Однак така чеська страва, як печена качка з квашеною капустою і кнедликами – справжній шедевр кулінарного мистецтва. А ось кнедлики в десертній варіації напевно сподобаються любителям солодкого. Нагадують вони ліниві вареники з фруктами і подаються зі збитими вершками, цукровою пудрою або солодкими соусами.

Кнедлики хороші практично у всіх кафе і ресторанах Праги та інших чеських міст. Крім того, їх можна купити готовими в продуктових магазинах і розігріти.

Закуски

Оскільки пиво для чехів – частина культури, то у них безліч різноманітних закусок та сирів, які подають до цього слабоалкогольного напою. Наприклад “Bramboraky” – це смажені млинці, які готують із сирої тертої картоплі, молока, борошна і квашеної капусти, іноді додаючи в них ковбаси. Ця страва може бути як гострою, так і з добавкою майорану, солі, часнику або перцю. “Bramboraky” іноді використовують як гарнір. Варто відзначити, що подібні млинці є і в словацької кухні, але там їх готують в духовці з цибулею.

Прекрасна закуска до пива – чеські “spekacky” смажені ковбаски – шпикачки), подаються в солодко – кислому соусі з лавровим листом і перцем, а також з величезною кількістю кайенского перцю і цибулі. Сирам відведено окреме місце. Самий популярний сир “Голландський”, з нього готують знаменитий смажений сир. Сири з цвіллю в Чехії прийнято смажити в сухарях і подавати до білого вина або додавати в салати. Є й істинно чеські сири, наприклад оломоуцкі сирки, вони володіють дуже специфічним запахом, тому рідко зустрічаються в питних закладах.

Однак за твердженням знавців пивних застіль, варто цей сирок обсмажити і подати з цибулею і чорних хлібом – нічого краще в якості закуски не придумати. Кращі закуски до пива подаються в Pivovarsk? Klub (Je?n?/L?pov? 15, Praha 2), «U Ferdinanda» (Karmelitsk? 18, Praha 1), «Podskalsk? celnice na V?toni» (Rasinovo nabrezi 412, Praha 2).

Десерти

В основному, чеські десерти складаються зі збитих вершків і масла. Найбільш відомими і популярними десертами є медові пироги, крепи з суниці і полуниці, галушки з чорниці, морозиво з різними фруктами, листкові пироги з яблуками. На Різдво часто готують галушки з фруктів (сливи чи абрикоси) – різдвяні куки.

У Карлових Варах виготовляють популярні вафлі «Оплатки», придбати їх можна в будь-яких магазинах країни. Іншими видами десертів краще насолоджуватися у численних кав’ярнях та кафе.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Получать новые комментарии по электронной почте. Вы можете подписаться без комментирования.