Про смаки…сперечаються! або Поразка гамбургера в Хорватії

Опубликовано:

2011-11-29

Іноземних туристів з розвинених країн, що відвідують Хорватію, важко здивувати рівнем обслуговування або готелями, більшість із яких пропонує стандартний набір послуг. Багатьох гостей з-за кордону дивує розмаїтість і оригінальність балканської кухні, що зберегла своїх народних корінь і яскравість смаку.

Своєрідний шок випробовують американці, що роблять візити в Хорватію. Традиційні м’ясні ковбаски, що відрізняються пікантним смаком і готуються з натурального м’яса, – кебаб – викликають масу позитивних емоцій. «У порівнянні з гамбургерами й чізбургерами – це щось незвичайне і чарівне»,- так, не соромлячись епітетів, описують свої враження американці, що роблять вояжі на Адріатику. Крім катання на лижах узимку або насолоди морем і сонцем на балканських курортах улітку, багато американських туристів обов’язковим відзначають пунктом маршруту набіги на місцеві ресторанчики в пошуках гастрономічних насолод. Деякі з них, ділячись своїми враженнями, заявляють, що гамбургер на тлі кебаба й інших м’ясних виробів – дивне й несмачне блюдо. У Задарунку в численних кафе й ресторанчиках можна спробувати страву за назвою гамбургер. Як же його смак далекий від того, котрий вважається «сьогоденням» американським символом! Натуральна яловичина, баранина або свинина, різноманітні добавки, включаючи морепродукти, сир, шинку й гриби, перетворюють гамбургер в інше блюдо. Щоб передати свій захват від балканської кухні американці навіть запропонували спеціальний термін – «балканбургер». На Адріатиці проводяться фестивалі «гамбургерів», на які з’їжджаються тисячі туристів з багатьох країн. Недавно місцеві вмільці представили справжній твір мистецтва – «балканбургер» діаметром біля півтора метрів і вагою в 45 кілограмів. Блюда хорватської кухні заслужили популярність і в США, де вихідці з Хорватії почали організовувати невеликі ресторанчики й кафе швидкого харчування. Одержати основні документи для відкриття закладів громадського харчування в США не складно, разом з тим, домогтися видачі дозволу на застосування водогрійного встаткування буває нелегко. До слова, дозвіл на застосування подібного встаткування в нашій країні видає Ростехнадзор, і сама процедура не менш складна. Гастрономічний туризм – прекрасна ніша для Хорватії й інших країн, розташованих на берегах Адріатики, що дозволяє залучити в регіон сотні тисяч любителів страв із усього світу.