‘Смачні’ музеї Італії

Опубликовано:

2016-04-06

На території Італії, розташована величезна кількість різноманітних музеїв, є серед них і ті, які присвячені не шедеврам архітектури і мистецтва, а звичайним продуктам харчування. Їжа для італійців – не просто заповнення шлунка їжею, це цілий ритуал, насолоду смаком, традиції, відкриття унікальних комбінацій продуктів, які вирощуються на території країни . У музеях Італії, присвячених продуктам харчування, можна не тільки спробувати певний продукт, але і дізнатися історію виникнення, секрети його приготування і навіть невідомі факти про те чи іншому здавалося б звичному продукті.

Національний музей пасти


Італію неможливо уявити без макаронних виробів, тому в центрі Риму і був відкритий єдиний у світі Національний музей пасти. В 11 залах музею можна простежити весь процес перетворення зерна в макарони, побачити як замішують тісто і сушать готові вироби. Виставлені в музеї і різні тістомісильні машини – як сучасні, так і самі перші. Відвідавши Національний музей пасти в Римі, ви дізнаєтеся про створення «сухих макаронів», що є важливим винаходом завдяки можливості зберігати макарони роками, при цьому вони не втратять якість і смак. Одна з частин експозиції присвячена знаменитостям, які мають відношення до макаронів.
Адреса: Piazza Scanderbeg, 117, РимВремя роботи: щодня, крім свят з 9.30 до 17.30 Вартість вхідного квитка: дорослий – 10 євро, дитячий – 7 євро. У вартість квитка включена екскурсія англійською, італійською, іспанською, французькою, японською або німецькою мовами

Музей оливок


Італійський музей оливок знаходиться на півночі Лігурії – районі, що спеціалізується на вирощуванні оливкових дерев. У музеї оливок можна побачити велику колекцію предметів, що мають відношення до історії культивації оливок. Всього музей складається з 18 залів. Перший зал присвячений взаєминам оливкового дерева і людини – тут виставлені старовинні графини і судини, древні письмена, що розповідають про оливковій олії, останки стародавніх диких олив. Інший зал розповість про різноманітті сортів олив і покаже інструменти, що використовуються в античності для їх вирощування. У музеї можна побачити й предмети, якими користувалися наші предки – судини з різних матеріалів для зберігання олії, світильники та лампади, парфумерні вази, а так само меблі, виготовлену з деревини оливкового дерева. Є тут античні мозаїки з зображеними на них оливами, чавунні, сталеві преси та гідравлічні преси для віджиму олії. Туристів приваблює копія давньоримського корабля з амфорами, перевозять масло – корабель зроблений в натуральну величину. Якщо побувати в музеї в зимовий час, можна взяти участь в отриманні оливкової олії, його обробці та вичавці.
Адреса: Via Garessio, 13 – 18100 ИмперияВремя роботи: понеділок-субота з 9 до 18.30, обід з 12.30 до 15.00 Вартість вхідного квитка: дорослий – 5 євро, дитячий 2,5 євро, сімейний (2 дорослих + дитина 6-14 років) – 10 евроОфициальный сайт: http://www.museodellolivo.com/ita/imuseo.htm

Музей Пармської шинки


Музей Пармської шинки являє собою етнографічний музей, присвячений прошутто Парми. Складається музей з восьми тематичних секторів. Перший сектор розповість про Пармі і традиції місцевого сільського господарства з давніх часів по сьогоднішній день. У другому секторі представлені породи свиней, що вирощуються тут для приготування шинки, і звичайно, основна порода – чорна пармська свиня. В інших секторах можна дізнатися про солі (як незамінний продукт при виробництві шинки), подивитися на різні інструменти м’ясників і зразки всіх видів місцевої м’ясної продукції, побачити процес виробництва прошутто і прочитати інформацію, що характеризує Пармську шинку. Продукцію, представлену в музеї можна продегустувати і придбати. Так само, можна замовити обід з традиційних вин і типових місцевих продуктів.
Адреса: Via Bocchialini, 7 ЛангираноВремя роботи: з 1 березня по 8 грудня по вихідних і святкових днях з 10 до 18 у будні можливі відвідування з групою за попередньою заявкою, з грудня по лютий – тільки групи за попередньою бронированиюСтоимость вхідного квитка: повний квиток – 4 євро, пільговий (групи більше 15 ос, діти 6-12 років, пенсіонери) – 3 євро, інваліди з супроводжуючими, діти до 6 років, журналісти – бесплатноСтоимость дегустації: дорослий – 3 євро, діти до 12 років – 2 євро

Музей помідора


Недалеко від Парми, в 2010 році відкрився музей помідора. Музей розповість про всі моменти, пов’язані з цим популярним в Італії овочем – про його першої появи в Європі, про перших інструментах і способи її консервування, про осіб, які в тій чи іншій мірі вплинули на історію помідора (як приклад – історія про те, як Наполеон преміював кухаря, який придумав банку для консервування помідорів). Музей складається з семи тематичних залів, одним з яких є “Світ помідора”. На спеціальних технічних стендах показані різні теплиці, прибиральні машини, інструменти, пакувальні матеріали – все, що використовується для вирощування, збору, зберігання і обробки томатів. В останньому залі – колекція рекламних плакатів, картин, книжок, платівок – все присвячене помідору. Крім того, в музеї зібрано безліч рецептів страв з помідорів – від закусок до десертів.
Адреса: Parco del Taro Strada Giarola, 11 КоллеккьоВремя роботи: з березня по листопад по вихідних з 10 до 18, обід з 13 до 15. По буднях відвідування груп (за попередньою заявкою)Вартість вхідного квитка (без дегустації): повний квиток – 4 євро, пільговий (групи більше 15 ос, діти 6-12 років, пенсіонери) – 3 євро, інваліди з супроводжуючими, діти до 6 років, журналісти – безкоштовно

Музей пармезану


Музей сиру пармезан (Parmigiano Reggiano) знаходиться в невеликому італійському містечку Соранья і являє собою невелику домашню сироварню, при якій є приватний музей. У двоповерховій будівлі музею представлено понад 120 експонатів 19-20 століть і безліч старовинних фотографій і малюнків. Серед експонатів можна побачити обладнання для сучасної і традиційної технології виготовлення «король сирів», ознайомитися з традиціями, пов’язаними з виробництвом і споживанням пармезану, подивитися старовинні документи. Окрема вітрина присвячена ножам для колки пармезану – тут їх зібрано дуже багато. Музей пропонує своїм відвідувачам простежити всі фази виробничого процесу і обов’язково спробувати в дегустаційному залі кращий сир з власних сховищ сироварні.
Адреса: Парма, 5, Via Volta СораньяВремя роботи: з березня по листопад по вихідних з 10 до 18, обід з 12.30 до 15. По буднях відвідування груп (за попередньою заявкою), в будень – групи. З грудня по лютий відвідування можливо тільки групою за попередньою бронированиюСтоимость вхідного квитка (з дегустацією): дорослий – 5 євро, групової та пенсіонери – 4 євро, діти до 12 років – 3 євро, діти віком до 6 років та інваліди – безкоштовно

Музей салямі Феліно


Є в провінції Парма і ще один музей, присвячений популярному продукту харчування – ковбасі (Museo del Salame). Відвідувачі музею почують захоплюючий розповідь про традиції та створення унікального продукту з свинини – салямі Феліно, який проводиться тільки тут ось вже більше двох століть. Салямі весь цей час готують слідуючи місцевим традиціям: вибираються певні частини м’ясної туші, витримується в природному кліматі цього місця, що сприяє утворенню неповторного аромату і відмінних характеристик. Крім того, відвідавши музей, можна ознайомитися з різними інструментами, м’ясорубками, ножами, машинами для виробництва салямі, а так само використовуються спеціями для додання незабутнього смаку. При музеї працює виставка сучасних відеофільмів та історичних фотографій, пов’язаних з салямі.
Адреса: 43035 Felino PR ФелиноВремя роботи: з 1 березня по 8 грудня по вихідних і святкових днях з 10 до 18, обід з 13 до 15. По п’ятницях – відвідування груп за попередньою заявкою. З понеділка по четвер музей закритий. З грудня по лютий музей не працює.Вартість вхідного квитка (з дегустацією): повна – 5 євро, пільговий (групи більше 15 чол., пенсіонери) – 4 євро, діти (6-12 років) – 3 євро, діти до 6 років, інваліди і журналісти – безкоштовно. Вартість вхідного квитка (без дегустації): 3 євро

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Получать новые комментарии по электронной почте. Вы можете подписаться без комментирования.