Традиційні чеські алкогольні напої

Безсумнівно, основним традиційним напоєм Чехії є пиво, багато сортів якого вже отримали світове визнання. Величезна кількість заводів виробляє сотні сортів пива, які відрізняються чисто чеським ароматом і насиченим смаком. Однак не менший інтерес викликають і інші традиційні напої, які стануть відмінним придбанням як сувенір, а також стануть відмінним доповненням до будь-якого святкового столу.

Це і моравські вина, знамениті лікери “Бехеровка” і “Фернет”, Ром, фруктово-ягідні бренді “Сливовиця”, “Грушовиця”, “Вишневиця” та інші. Ну і звичайно, абсент – заборонений у багатьох країнах Європи, напій.

«Бехеровка»

Можна сказати без перебільшення, що для чехів “Бехеровка” – другий після пива напій, який розливається в скляні пляшки. Цю цілющу настоянку традиційно виробляють в Карлових Варах, використовуючи в процесі виготовлення воду дванадцяти мінеральних джерел цього курорту, тому саме “Бехеровку” часто називають “тринадцятим джерелом”.

Саме з цієї причини справжня “Бехеровка” може бути приготована тільки в Карлових Варах. Лікер, настояний на 20 лікарських травах, і зараз використовується для лікування хвороб шлунку і навіть самотності. На основі цього напою в Чехії готують один з найпопулярніших коктейлів “Бетон” – суміш “Бехеровки”, лимона, тоніка і льоду. Можна додавати в чай або каву.

Якщо є можливість придбати “Бехеровку” краще це зробити в самих Карлових Варах, де в невеликих фірмових кіосках-пляшках продається кілька видів цього напою (без цукру для діабетиків, “Королівська” з додаванням меду і інші види), втім, настоянка продається у всіх продуктових магазинах і Дюті Фрі.

Фруктово – ягідні бренді

На основі різних фруктів і ягід в Чехії виробляється величезна кількість міцних алкогольних напоїв – грушовиця, малинівка, вишневиця, абрикосова меруньковиця, чорнична боровичка і багато інших. При виробництві цих напоїв, які більше нагадують бренді, використовуються і інші незвичайні інгредієнти – молоді пагони хвойних дерев, підгнилі плоди груші – дички, лісовий горіх, ягоди бузини.

Однак найпопулярніший напій фруктової серії – “Сливовиця”, яка нагадує за смаком горілку зі сливовим смаком. Судячи з технології виробництва, це бренді ближче до самогону, а по впливу на веселу компанію – до ліричної пісні. Якщо врахувати що “Бехеровка” і пиво – символи Чехії, то “Сливовиця” – її душа.

Найвідомішим в Чехії заводом з виробництва “Сливовиці” є завод Рудольфа Елинека. Тому варто відвідати містечко Візовіце і побувати на виробництві, заглянути в музей. Звичайно, вас чекає дегустація цього бренді, на якій ви дізнаєтеся що оцінювати цей напій можна не тільки за кольором і ароматом, але ще й по звуку. Якщо буде можливість, добре ще спробувати сливовицю, виготовлену жителями країни, оскільки в цьому випадку є можливість не тільки насолодитися різними смаками, але і спробувати напої різної міцності – від 18 до 75 градусів.

«Фернет шток»

Є в Чехії ще одна настоянка, яка в країні за останній час придбала більшу популярність, ніж відома на весь світ “Бехеровка” – це лікер “Фернет шток”. Хоча можливо, що така популярність пояснюється більш низькою ціною. Настояний на чотирнадцяти лікарських травах, привезених з Пакистану, Індонезії, Камеруну та інших країн, цей напій також благотворно впливає на травлення. Подібні напої виробляються і в Італії, Аргентині, Україні, однак саме чеський напій володіє неповторним трав’яним букетом і особливим шармом гіркуватого смаку.

Традиційний чеський “Фернет шток” виробляється в місті Пльзень, де його можна придбати у фірмовому магазині, а також інших магазинах країни. З цього напою і тоніка роблять традиційний коктейль «Баворак» (або «Баварське пиво»), який через свій янтарно – коричневий колір, високу піну і гіркуватий смак, справді нагадує темне пиво.

Ром

Незважаючи на те, що в Чехії немає моря, тут все одно готують ром – справжній напій моряків і піратів. У виробництві використовується цукор з буряка, тоді як у країнах Карибського басейну. використовується тростинний цукор. Незважаючи на те, що чеський ром не відрізняється ні тонким букетом або іншими смаковими якостями, спробувати все ж варто.

Однак від напису “ром” на етикетці довелося відмовитися через тенденції глобалізації Євросоюзу. Завод випустив останню партію, названу відповідно “Posledn? “, яка була тут же розкуплена. Зараз цей напій в Чехії виробляється під назвою “Туземак”, який із задоволенням розкуповують місцеві жителі і туристи – адже це один із несподіваних сувенірів, які можна привезти з Чехії.

Абсент

Цей таємничий 78% напій, оспіваний багатьма художниками і поетами, спочатку 20 століття був заборонений до виробництва. Однак весь цей час він вироблявся підпільно і після вісімдесяти років, знову був легалізований в Чехії, де його знову стали розливати по пляшках. Тепер в цьому напої небезпечна речовина туйон регламентовано нормами Європейського Співтовариства. Є у продажу і “дамська” версія цього напою, що містить всього тридцять сім відсотків алкоголю. Всього ж у Чехії абсолютно офіційно виробляється і продається більше десяти марок цього напою. На основі Абсенту роблять безліч коктейлів.

Купити його можна в продуктових магазинах і торгових центрах. В якості сувеніра любителю і цінителю міцних алкогольних напоїв можна привезти подарунковий набір з декількох видів Абсентів з прикладеною до нього ложечкою для паління цукру (вважається, що потрібно вмочити шматочок цукру в Абсент, підпалити його на ложечці щоб палений цукор капав в келих з напоєм, який потім і випити).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Получать новые комментарии по электронной почте. Вы можете подписаться без комментирования.