Традиційний напій Мексики – Текіла

Опубликовано:

2011-11-09

Текіла є уособленням Мексики. Навіть, якщо ви ще не приступили до питва цього прекрасного напою, ви вже уявляєте собі величезні кактуси, контрабандистів, вижжені солончаки. Текіла є різновидом древнього мексиканського напою – мескаля. Батьківщиною Текіли є однойменне місто.

У Мексиці налічується порядку 136 видів агави, саме із цієї рослини одержують Текілу, а саме із блакитної агави. Мексиканці піклуються про те, щоб виробництво напою не припинялося. Для цього постійно обновляються плантації суккулентів. Багато хто помилково думає, що агава це кактус, але насправді це суккулент. Відмінність складається, у тім, що кактус накопичує вологу в стеблах, а агава в листах.

Строк дозрівання серцевини агави становить порядку 8-12 років. Коли агава починає цвісти, починається обрубування квіткових втеч. Завдяки такому процесу не відбувається втрати живильних речовин на дозрівання й утворення насіння. Економісти визнають даний процес вигідним. З економістами не згодні біологи, що вважають, що в такому випадку скорочується популяція довгоносих кажанів.

Знаком того, що агава нагромадила необхідну кількість солодкого соку для збирачів є поява на листах плям червоного кольору. Саме в цей момент починається робота. Збирачів урожаю Текіли в Мексиці називають хімадори. Потрібно відзначити, що в країні хімадорами працюють тільки здорові, міцні чоловіки. Пояснюється це великою вагою піки агави, що становить близько 100 кілограм.

Місто Текіла в наші дні одержало статус музею. Щодня сюди приїжджають туристичні автобуси на дегустацію місцевого напою. Наприкінці листопада щорічно проводиться Національний ярмарок Текіли в місті. Улаштовуються півнячі бої, мексиканське родео, вогняне шоу, а бродячі групи співають серенади.